ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Σχεδόν 100.000 οχήματα έχουν ελεγχθεί από την Τροχαία σε ολόκληρη τη χώρα όσον αφορά την ασφάλιση τους, ένα νούμερο που αναμένεται να μεγαλώσει σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, από τις αρχές του Ιουλίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 100.000 επιτόπιοι έλεγχοι ασφάλισης οχήματος από την Τροχαία σε ολόκληρη την Επικράτεια. Οι άνθρωποι της Τροχαίας με διασύνδεση του Κέντρου Πληροφοριών με την Ελληνική Αστυνομία μπορούν να διαπιστώσουν άμεσα κατά τον έλεγχο τους αν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο ή όχι κάνοντας έτσι τη διαδικασία συνοπτική και αρκετά…επίπονη για τους παραβάτες.

Στους μοτοσικλετιστές που εντοπίζονται χωρίς ασφάλεια οχήματος επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ και επιπλέον τους αφαιρείται το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για 10 ημέρες. Αν έχουν εμπλακεί σε ατύχημα οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια ενώ αν οι κάτοχοί του ανασφάλιστου οχήματος είναι βρεθούν υπότροποι τότε η αφαίρεση πινακίδων και άδειας διαρκεί για τρία χρόνια.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα υπόλοιπα οχήματα, ωστόσο, το πρόστιμο για τα λεωφορεία και τα φορτηγά ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και για τα Ι.Χ. επιβατηγά στα 500 ευρώ.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Επικουρικό Κεφάλαιο τονίζεται ότι η ασφάλιση είναι υποχρεωτική στη χώρα μας από το 1976 ενώ υπογραμμίζεται παράλληλα πως «το να κυκλοφορεί κάποιος ανασφάλιστος σημαίνει ότι θα αφήσει ακάλυπτο το συνάνθρωπό του που ενδεχομένως αύριο να είναι θύμα του εάν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.». Τέλος, θίγει και την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που δέχονται οι συνεπείς και ασφαλισμένοι οδηγοί αλλά και τις τεράστιες συνέπειες που μπορεί να έχει στη ζωή ενός ανασφάλιστου οδηγού ένα τροχαίο ατύχημα